skip to Main Content
Radionica U Baru U Okviru Projekta „Cross Border Ol Plus“

Radionica u Baru u okviru projekta „Cross Border Ol plus“

Opština Bar organizovala je međunarodnu radionicu „Drevno i moderno maslinarstvo / Iskustvo projekta Cross Border OL“ kao događaj podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Radionici su prisustvovali predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predstavnici Ministarstva evropskih poslova na čelu sa državnom sekretarkom dr Milenom Žižić, predstavnici lokalne uprave, partneri na projektu: Urban Research Institute (Institut za urbana istraživanja) iz Albanije, CIHEAM iz Barija i Park maslina Venafro iz Italije, NVO „Valdanos“ iz Ulcinja, predstavnici Kulturnog centra Bar, lokalne turističke organizacije, nevladinih organizacija, srednje Poljoprivredne škole kao i veliki broj maslinara.

Radionica je okupila više od pedeset učesnika koji su imali priliku da razmijene iskustva i steknu nova saznanja o načinima uzgoja maslina, proizvodnji maslinovih ulja i povezanosti tradicionalnog maslinarstva sa turističkim i ruralnim aktivnostima.

Događaj se sastojao iz tri dijela. U oficijelnom dijelu su sumirani rezultati postignuti na projektu i razmatrane su nove ideje za nastavak projekta Cross Border Ol, dok je u drugom dijelu radionice profesor dr. sc. Marin Krapac sa Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču održao interesantno predavanje o modernom maslinarstvu. Treći segment događaja bio je posvećen obilasku srednjevjekovnih mlinova unutar starogradskih bedema koji su zahvaljujući ovom projektu ponovo pristupačni za posjetioce.

Projekat Cross Border Ol je sproveden u periodu od 2018. do 2021. godine od strane partnera iz Crne Gore, Italije i Albanije, a u julu 2022. su odobrena dodatna sredstva za kapitalizaciju ovog projekta u okviru „Cross Border Ol plus“.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.