skip to Main Content
Izvještaj U Vezi Sa Radionicom I Predavanjem Koji Su Se Održali U Tivtu

Izvještaj u vezi sa radionicom i predavanjem koji su se održali u Tivtu

Izvještaj u vezi sa radionicom i predavanjem koji su se održali u Tivtu

U petak 7. Aprila 2017. godine u Tivtu održane su radionica i predavanje za maslinare koje je organizovalo maslinarsko društvo “Boka”. Ova aktivnost je organizovana u okviru projekta sa kojim je maslinarsko društvo “Boka” konkurisalo pri opštini Tivat za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Projekat kojim je konkurisalo maslinarsko društvo “Boka” je djelimično finansiran, tako da ova aktivnost koja je organizovana je dio ukupnog projekta sa kojim je konkurisalo maslinarsko društvo “Boka” i finansiran je od tih djelimičnih sredstava koja su dodjeljena od strane opštine Tivat. Ovoj aktivnosti je prisustvovalo oko 35 učesnika: maslinari, predstavnici opština, predstavnici udruženja maslinara, predstavnici Savjetodavne službe iz Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve i iz Ulcinja.

Aktivnost je počela 9:00 časova u Tivtu (Donja Lastva) na maslinjaku osnovne škole „Drago Milović“. Pokaznu rezidbu na ovom maslinjaku starom pet godina prikazao je viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi Hrvatske (podružnica splitsko-dalmatinske županije) g-din Stanislav Štambuk. On je tokom pokazne rezidbe objašnjavao sve korake: koje grane treba rezati, razloge zbog kojih ih treba rezati, da mjesto rezanja debljih grana treba premazati voskom ili nekim drugim sredstvom za dezinfekciju, objašnjavao je kako treba formirati krošnju maslina, koje preparate treba upotrijebiti za razne bolesti, sa kojom vrstom đubriva treba prihraniti masline, vršio je upoređenje problema (bolesti, štetočine) sa kojima se susrijeću maslinari u drugim zemljama a posebno u Hrvatskoj i sl.

Drugi maslinjak koji smo posjetili bio je maslinjak Zdravka Vučetića u Kavču (žutica, frantoio, ascolana  tenera) i njemu je sugerisano da vrši malo spuštanje i prorjeđivanje krošnje. Takođe mu je sugerisano da odmah izvrši prstenovanje debljih grana koje se moraju odstraniti kako bi ove godine dale maksimalan rod a da se odstrane (isjeku) na jesen.

Na maslinjaku dr. Vučetića (stare masline sorte žutica i desetogodišnje masline sorte leccino, coratina, pendolino, cipressino itd.) masline su bile dosta dobro održavane, ali na nekoliko njih bilo je nekoliko osušenih grana a od g-dina Štambuka smo saznali da su uzročnici potkornjak i granotoč i savjetovano je da se ove grane isjeku. Takođe je prikazane mjere zaštite i način đubrenja maslina u ovom maslinjaku.

Sljedeća je bila posjeta maslinjaku porodice Vujović u Gornjem Grblju (selo Pelinovo) gdje smo imali prilike da vidimo stare masline sa spuštenom krošnjom autohtone sorte žutica, introdukovane sorte leccino, pendolino itd., ali i jedan tek posađeni maslinjak (oko 100 sadnica) sorte oblica koje su zasađene na padini. Vlasniku je dat savjet da u maslinjaku sa sortom oblica posadi i nekoliko oprašivača.

U Zagori smo posjetili maslinjak porodice Popović gdje je bilo uglavnom maslina autohtone sorte (žutica). Na ovim parcelama bilo je i starih maslina sorte žutica kojima su posjekli čitavo stablo kako bi se obnovile. Problem na ovim parcelama predstavlja činjenica da masline posađene prije oko 15 godine skoro da nisu uopšte rodile, a šak ni one koje su orezane/posječene prije 6-7 godina. Sve masline su bile dobro uređene. Oko maslinjaka porodice Popović nalaze se i njihovi razni voćnjaci (jabuke, kruške, višnje itd.) koji su takođe dobro održavani. I ovu porodicu je g-din Štambuk savjetovao kao da prihrani masline obzirom da nisu rodile.

Na imanjima porodica Vujović i Popović učesnici su posluženi tradicionalnom hranom (priganice, kolači i sl.) koju su spremale domaćice iz ovih porodica kao i tradicionalnim pićima (rakija, vino i sl.) kao i osvježavajućim pićima. Tokom ovih kratkih pauza maslinari su se još više međusobno upoznavali razmjenjujući iskustava sa svojih maslinjaka.

Posjete maslinjacima su završene oko 16:00 časova kad je jedan od maslinara iz Boke (Ivo Popović) sve prisutne na radionicama pozvao u svom restoranu gdje su bili spremili ručak za sve učesnike.

Učesnici su imali prilike da tokom cijelog vremena prikazne rezidbe g-dinu Štambuku postavljaju pitanja i da od njega traže savjete u vezi sa bolestima, štetočinama i problemima ili oko nejasnoća sa kojima se susrijeću tokom njihovog rada u maslinjacima.

Za sve učesnike koji su to htjeli zbog lakšeg kretanja od početka prikazne rezidbe pa do kraja aktivnosti na terenu, bio je organizovan prevoz kombijem.

U 18:00 časova u sali opštine Tivat održano je predavanje od strane g-dina Štambuka u vezi bolesti i štetočina maslina, preparata koja treba upotrebljavati, o agrotehničkim mjerama, o osobinama i dobrobitima maslinovog ulja itd. I ovom predavanju je prisustvovao značajan broj zainteresovanih (preko 30) koji su postavljali mnogobrojna pitanja na koja su dobili stručne odgovore. Predavanje se završilo oko 20:00 časova.

Na kraju možemo reći da je ova aktivnost bila uspješna zato što su učesnici imali prilike da vide prikazivanje rezidbe maslina različite starosti, veličine, sorte i stanja, postavljali su mnogobrojna pitanja na koja je g-din Štambuk stručno odgovorao i pokušao je da da savjete kako bi poboljšali stanje na njihovim maslinjacima, maslinari su postavljanjem pitanja htjeli i da se uvjere da li su njihova saznanja o maslinarstvu tačna a koja su dobili od starijih maslinara i sl., što je pomoglo u edukaciji maslinara kojima će dobijeno znanje koristiti kako bi poboljšali stanje na njihovim maslinjacima i tako dobiju bolje masline i kvalitetnije maslinovo ulje. Svi učesnici su bili spremni da prihvate i primjene na njihovim maslinjacima savjete g-dina Štambuka.

Sjutradan, 8. aprila, zainteresovani maslinari su imali priliku da pozovu g-dina Štambuka na njihovim maslinjacima kako bi im dao neophodne savjete.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.