skip to Main Content
Realizovana Je Studijska Posjeta O Maslinarstvu

Realizovana je studijska posjeta o maslinarstvu

U srijedu 28. juna u Ulcinju je organizovana studijska posjeta od grupe učesnika iz Albanije. Ovaj događaj je organizovan od strane NVO “Nucleus Albania” uz pomoć drugih udruženja iz Albanije, opštine Ulcinj i udruženja maslinara “Valdanos”. Na ovom događaju bili su prisutni: Valbona Paluka (izvršna direktorica “Nucleus Albania”), Arben Skënderi (izvršni direktor Agencije za regionalni razvoj 2 iz Tirane), Silvana Subashi (predsjednica Udruženja maslinovog ulja), predstavnici opština, maslinara (prerađivači i uzgajivači maslina) i dr. iz Albanije, savjetnici za poljoprivredu u opštini Ulcinj, maslinari, agronomi i dr.

Ovaj događaj je počeo u 10:00 časova u velikoj sali opštine Ulcinj. Nakon uvodnog govora i pozdrava predstavnika udruženja maslinara “Valdanos” g-dina Xhaudeta Cakulija, riječ je dobio predsjednik opštine Ulcinj g-din Nazif Cungu koji ji takođe pozdravio prisutne i poželio je da aktivnost protekne u najboljem redu. Prisutne su pozdravili i g-din Arben Skënderi i g-đa Valbona Paluka koji su se zahvalili i opštini Ulcinj i udruženju maslinara “Valdanos” na pomoći u organizaciji ovog događaja.

Prvi predavač na ovom događaju bio je g-din Ilija Mugoša iz Organizacije ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) koji je govorio o načinu formiranja i funkcionisanja klastera proizvođača maslinovog ulja iz Bara i Ulcinja. Nakon njega g-đa Silvana Subashi je održala predavanje u vezi sa turističkim potencijalom maslinjaka.

Nakon predavanja učesnici su posjetili najstarije stablo masline u opštini Ulcinj koje se nalazi u Valdanosu (na putu za Bišt Valdanosa / Mavrijan).

Poslije ručka koji je ponuđen od strane „Nucleus Albania“ za sve prisutne, posjećena je radionica sapuna „Ella“ vlasnice Eleonore Redžepagić. Vlasnica je prisutne upoznala sa tehnologijom koja se upotrebljava i sa načinom proizvodnje sapuna na bazi maslinovog ulja, kojima se po želji mogu dodati i drugi sastojci (lavanda, cimet, kozje mlijeko, med i sl. u zavisnosti od zahtjeva klijenata).

      

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.