skip to Main Content
Predstavljanje Pilot Projekta Za Maslinarstvo

Predstavljanje pilot projekta za maslinarstvo

Predstavnici kompanije „Combis“ iz Zagreba predstavili su Ministarstvu poljoprivrede pilot projekat Olive manager, koji se trenutno sprovodi u saradnji sa pet uljara, odnosno pet proizvođača maslinovog ulja u Hrvatskoj.

Riječ je o aplikaciji, pomoću koje se prati uzgoj, prerada i distribucija maslinovog ulja, a koja može biti primjenjljiva i na ostale grane poljoprivrede (proizvodnja vina, meda…).

Sistem ima dio za proizvođače i za ministartsvo, i kod jednih i kod drugih bi se instalirao te bi oni tako mogli da imaju kompletan uvid u tok proizvodnje: broj stabala maslina, sortni sastav, zaštita masline (broj i vrijeme prskanja), količina ubranih maslina, vrijeme berbe, količina prerađenog ploda i dobijenog maslinovg ulja, uslužna djelatnost prerade (slobodni termini za uslužnu preradu, najbliža uljara, mogućnost transporta maslina do uljare, vrijeme transporta), vrijeme koje je proteklo od berbe do prerade (jedan od najznačajnih faktora za kvalitet ulja), punjenje i označavanje.

Na kraju, svaka proizvedena boca maslinovog ulja će imati kod, koji će potrošač moći da unese u mobilni telefon i dobije kompletne podatke o gore opisanom procesu berbe i proizvodnje.

Na sastanku je dogovoreno da će 5. decembra 2017. godine u Podgorici biti organizovana prezentacija za maslinare i uljare iz Crne Gore, gdje će im biti izloženo sve gore navedeno. Ukoliko bude zainteresovanih uljara, sa ovim projektom bi moglo da se započne u martu ili aprilu sljedeće godine i u Crnoj Gori.

Predstavljanje je planirano dakle za utorak 5. decembar, 2017. godine sa početkom u 11h u staroj zgradi Vlade.

Za dodatna pitanja možete kontaktirati savjetnicu za maslinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Dubravku Radulović na br. tel. 020 482 383.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.