skip to Main Content
Savjet Maslinarima – Zaštita Maslina Od Paunovog Oka

Savjet maslinarima – zaštita maslina od paunovog oka

Vremenski uslovi tokom prethodnog zimskog perioda u području gajenja masline uz povećane temperature i pojavu kišnih padavina mogli su povoljno uticati na razvoj i infekciju maslina prouzrokovačem bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina). Najznačajnija bolest masline u Crnoj Gori je upravo paunovo oko. Opasna je za našu sortu žuticu. Izaziva je fitopatogena gljivica, napada lišće ali i druge dijelove biljke. Napad na listu manifestuje se pojavom okruglastih pjega koje liče na šare na paunovom perju. Posljedice napada su : opadanje lišća, lošiji prinos, kvalitet maslinovog ulja, iznurivanje biljke.

Nakon berbe i rezidbe preporučuje se tretiranje maslinjaka prskanjem preparatima na bazi bakra posebno kada se obavi rigorozna rezidba, jer, osim djelovanja na prouzrokovača paunovog oka vrši se i dezinfekcija rana od rezidbe i preventivna zaštita od prouzrokovača raka masline, fitopatogene bakterije Pseudomonas syringae pv. savastanoi. Preventivna tretiranja se mogu uraditi bakarnim preparatima na bazi: bakarnog oksida (Nordox 75 WG), bakarnog hidroksida – Cuprablau Z, Kocide DF, bakarnog hidroksida-Ca-hlorid kompleksa, Cuprablau Z ultra…

Ukoliko je u prethodnom periodu bilo zaraženog lišća paunovim okom ono može masovno opadati nakon tretiranja bakarnim sredstvima (bakarni šok). To je normalna reakcija lista masline zaraženog paunovim okom na dejstvo bakarnog preparata.

Osim bakarnih preparata tretiranje se može obaviti i nekim od preparata: Difcor, Stroby WG, Nativo WG.

Sve preparate koristiti prema uputstvima sa etikete preparata koji se primjenjuje za zaštitu.

Kontić Slavica, dipl. ing. agr.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.