skip to Main Content
Nagrađeni Maslinari Iz Ulcinja Na Manifestaciji „Noćnjak 2023“

Nagrađeni maslinari iz Ulcinja na manifestaciji „Noćnjak 2023“

25. Međunarodni susret maslinara i uljara “Noćnjak 2023.” održan je od 30. marta do 2. aprila u Bluesun hotelu Alga u Tučepima (Hrvatska) u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i udruge (udruženja) Dalmika.

„Noćnjak“ okuplja i povezuje maslinare i uljare, naučnike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije, te ostale subjekte vezane za maslinarstvo i uljarstvo. Trodnevni program manifestacije sadržao je stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, sajam opreme za maslinarstvo i uljarstvo, izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline, i bio je otvoren za sve posjetioce. Stoga, „Noćnjak“ učesnici i posjetioci su iskoristili kao priliku za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informisanje i nove poslovne kontakte.

Manifestacija je počela svečanim otvaranjem u četvrtak 30. marta u 18 sati kada su dodijeljena godišnja priznanja laureatima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.

Učesnici su mogli obići Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, Olio bar, uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja i izložbu maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva su predstavljene nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sistemi za navodnjavanje te drugi proizvodi i usluge vezani za maslinarstvo i uljarstvo. Na Berzi su se predstavili proizvođači maslinovih ulja, vina i drugih prehrambenih proizvoda.

U jubilarnom izdanju Noćnjaka radionica Olio Gastro Show je bila posebno izazovna za učesnike, jer je tražila njihov potpuni angažman te timski rad i odlučivanje u procesu procjene kvaliteta i kombinovanja namirnica, maslinovih ulja i vina.

Masterclass Gastro Ekspert je edukativna degustacijska radionica na kojoj se, uz probanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Na Masterclass Gastro Ekspertu učesnici su mogli doživjeti bogatstvo ukusa i mirisa koji nastaju kada se određena namirnica pomiješa s odgovarajućim maslinovim uljem i vinom, a na Olio baru učesnicima su ponuđena na probanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, vrhunska i defektna, a mogli su se probati i šampionski uzorci. Na izložbi su predstavljane pakovine, otvorena maslinova ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i takmičenje.

Tokom naučno-stručnih skupova predstavljene su interesantne teme. Bilo je riječi o biološkim preparatima i ostalim novitetima koji se koriste u maslinarstvu, uticaju klimatskih promjena na maslinarstvo, super intenzivnim zasadima masline u Španiji, maslinovoj muvi, maslinovom ulju divljih maslina, ekološkom uzgoju maslina, čuvanju i skladištenju maslinovog ulja, o Kući maslina kao centru crnogorskog maslinarstva itd.

Ocjenjivanje kvaliteta maslinovih ulja i proizvoda od masline

Na ocjenjivanje dostavljeno je 378 uzoraka maslinovog ulja i proizvoda od masline iz maslinarskih regija Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Uzorci maslinovog ulja na „Noćnjaku“ se primaju i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine maslinovih ulja i otvorena maslinova ulja. U svakoj od kategorija je proglašen šampion kvaliteta.

Ocjenjivanje i izložba proizvoda od masline ima za cilj prikazivati i promovisati neograničene mogućnosti upotrebe ploda i drva masline, te maslinovog ulja u proizvodnji raznih proizvoda – krema, prehrambenih artikala, proizvoda od drva masline, suvenira i slično. Proizvodi od masline dostavljeni na takmičenje bili su predstavljeni na izložbi, a oni najbolji i najkreativniji su nagrađeni.

Maslinari iz Ulcinja za kvalitet maslinovog ulja i za jedan proizvod od maslina ove godine na „Noćnjak“-u su osvojili devet medalja (dvije zlatne, šest srebrne i jedna bronzana) i dvije diplome.

Zlatnu medalju za kvalitet pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojio je:

– Anto Đelošević „Ora“ (mješovite sorte).

Zlatnu medalju za kvalitet otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojio je:

– Šaban Bućo Kolari (sorta žutica).

Srebrne medalje za kvalitet pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojili su:

– Osman Kalaba (mješovite sorte),

– Said Bilali (mješovite sorte).

Srebrne medalje za kvalitet otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojili su:

– Arben Elezaga (sorta žutica),

– Suad Hadžibrahimi (sorta žutica),

– Valjon Sulić (sorta arbequina).

Bronzanu medalju za kvalitet otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojila je:

– Lindita Sukaliq „Natural“ (sorta žutica).

Diplomu za kvalitet pakovine djevičanskog maslinovog ulja osvojio je:

– Edon Cakuli „Cakuli“ (sorta žutica).

Diplomu za kvalitet otvorenog djevičanskog maslinovog ulja osvojio je:

– Fadil Hasić „Lovac“ (mješovite sorte).

Srebrnu diplomu za prehrambeni proizvod od maslina („Natural olive pata“) osvojila je:

– Lindita Sukaliq „Natural“.

Detaljan popis svih nagrađenih potražite na ovom linku!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.