skip to Main Content
Nagrađeni Maslinari Iz Ulcinja Na Manifestaciji „Noćnjak 2018“

Nagrađeni maslinari iz Ulcinja na manifestaciji „Noćnjak 2018“

„Noćnjak“ okuplja i povezuje maslinare i uljare, naučnike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije, te ostale subjekte vezane za maslinarstvo i uljarstvo. Trodnevni program manifestacije sadržao je stručna predavanja, praktične radionice, degustacije, sajam opreme za maslinarstvo i uljarstvo, izložbu maslinovih ulja i proizvoda od masline, a za sve posjetioce bio je otvoren bez plaćanja kotizacije. Stoga „Noćnjak“ učesnici i posjetioci su iskoristili kao priliku za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informisanje i nove poslovne kontakte.

Manifestacija je počela svečanim otvaranjem u četvrtak 15. marta 2018. u 18 sati u Hotelu „Olympia“, kada su dodijeljena lična i kolektivna priznanja u oblasti maslinarstva i uljarstva.

Učesnici su mogli obići Sajam opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, Olio bar, uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja i izložbu maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva su predstavljene nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sistemi za navodnjavanje te drugi proizvodi i usluge vezani za maslinarstvo i uljarstvo. Na Berzi su se predstavili proizvođači maslinovih ulja, proizvoda od masline, proizvoda od ljekovitog bilja (čajevi, kreme, eterična ulja itd.) i drugih prehrambenih proizvoda.

Mala škola kušanja maslinovih ulja je edukativna degustacijska radionica na kojoj se, uz probanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju, a na Olio baru učesnicima su ponuđena na probanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, vrhunska i defektna, a mogli su se probati i šampionski uzorci. Na izložbi su predstavljane pakovine maslinovih ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i takmičenje.

Na Olio Gastro Showu učesnici su mogli doživjeti bogatstvo ukusa i mirisa koji nastaju kada se određena namirnica pomiješa s odgovarajućim maslinovim uljem i vinom.

Tokom naučno-stručnih skupova predstavljene su interesantne teme. Bilo je riječi o kalemljenju maslina, uzročnicima sušenja stabala masline, folijarnoj gnojidbi, prilagođavanju maslinarstva klimatskim promjenama, zaštiti masline od maslininog svrdlaša, ishrani masline, uticaju kiša na razvoj paunovog oka, novim rješenjima za suzbijanje korova u maslinjacima itd.

Ocjenjivanje kvaliteta i izgleda maslinovih ulja i proizvoda od masline

Na ocjenjivanje kvaliteta maslinovih ulja i proizvoda od masline dostavljeno je 485 uzoraka iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, od čega 440 uzoraka maslinovog ulja i 45 proizvoda od masline.

Uzorci maslinovog ulja na „Noćnjaku“ se primaju i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine maslinovih ulja i otvorena maslinova ulja. U svakoj od kategorija je proglašen šampion kvaliteta, a u kategoriji pakovina šampionsku titulu je dobila i najbolje ocjenjena ambalaža tj. izgled proizvoda.

Ocjenjivanje i izložba proizvoda od masline ima za cilj prikazivati i promovisati neograničene mogućnosti upotrebe ploda i drva masline, te maslinovog ulja u proizvodnji raznih proizvoda – krema, prehrambenih artikala, proizvoda od drva masline, suvenira i slično. Proizvodi od masline dostavljeni na takmičenje bili su predstavljeni na izložbi, a oni najbolji i najkreativniji su nagrađeni.

Maslinari iz Ulcinja za kvalitet maslinovog ulja ove godine na „Noćnjak“-u su osvojili sedam medalja (četiri srebrne i tri bronzane) i osam diploma.

Diplome za kvalitet pakovine djevičanskog maslinovog ulja osvojili su:

– Edon Cakuli (sorta žutica),

– Šaban-Bućo Kolari (mješovite sorte).

Srebrne medalje za kvalitet otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojili su:

– Nedžatin Molabećiri (sorta žutica),

– Osman Kalaba (mješovite sorte),

– Kadro Kurtović (sorta žutica),

– Ardian Lula „Golden star“ (sorta žutica).

Bronzane medalje za kvalitet otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja osvojili su:

– Arben Elezaga (sorta žutica),

– Osman Kalaba (mješovite sorte),

– Gezim Hadžimolić (sorta žutica).

Diplome za kvalitet otvorenog djevičanskog maslinovog ulja osvojili su:

– „Familija Bilali“ – Said Bilali (sorta žutica),

– Suad Hadžibrahimi (sorta žutica).

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.